KOEIEN
 
 
 
 KUDDEDIEREN
Koeien zijn echte  kuddedieren. Ze leven het liefst in groepen.
In de wei kun je dat goed zien. Ze lopen graag dicht bij elkaar, en als ze gras eten lopen ze vaak allemaal dezelfde kant op.  Van het voorjaar tot en met het najaar lopen onze koeien zoveel mogelijk buiten. Lekker natuurlijk gras eten in de Wynser Polder.
Omdat het in de winter te nat is in het land, blijven de koeien dan lekker binnen. Door de grote stal kunnen de koeien ook hier binnen lekker los rondlopen. Ze hebben lekker de ruimte om bij elkaar in het stro te liggen, te eten en te herkauwen.  Ze krijgen dan gedroogd natuurgras uit de polder. Een koe die zich goed voelt, produceert melk met meer smaak en dat proef je.
 
 
SOORTEN
Er is natuurlijk geen koe gelijk. Onze dames hebben stuk voor stuk een eigen karakter.  Er zijn koeien die altijd nieuwsgierig zijn, en altijd voorop lopen. Maar er zijn ook koeien die juist wat  meer bescheiden en rustig zijn. Er zijn leiders en volgers. Een echte kudde dus.
Daarnaast  kiezen we er bewust voor om verschillende soorten rassen te gebruiken. Op deze manier proberen we van elk ras de goede eigenschappen te gebruiken, en een koe te fokken die geschikt is voor het leven in de Wynser Polder. Zo hebben we MRIJ-koeien voor de soberheid,  Holstein koeien voor een goede melkproductie, Montbéliarde koeien voor een sterke lichaamsbouw en Fleckvieh koeien om deze eigenschappen te versterken. Bij het kruisen van deze rassen proberen we de, voor ons,  ideale  koe te fokken: een koe die goed gedijt in de Wynser Polder.